Outdoor Training – ODT הינה פעילות חוץ המתקיימת על פי רוב במתווה אתגר או משחק. הפעילות נועדה לחשוף ולגרות את האלמנטים בהתנהלות הקבוצה והפרט שעליהם בוחר הארגון לשים דגש.
מה זה ODT והי חשוב מה זה לא ODT?
כל הזמן אנשים שואלים "מה זה ODT?" במאמר זה חברת טים דיינמיקס תסביר לכם מה זה ODT או Outdoor Training ולעמוד על ההבדלים בין אימון סדנאות שטח לבין ימי משחק וחוייה. כמו תחומים רבים אחרים שעדיין לא קיבלו סטנדרטיזציה רשמית, תחום סדנאות השטח (ODT) הפך לתחום פרוץ בו כל אדם שידו משגת לקנות חבל, חישוק וכמה כדורים הופך עצמו למנחה ODT. כתוצאה מכך תחום ה-ODT נשחק כמעט כמו תחום ה-Coaching הסובל מבעיות דומות.
המושג ODT מורכב משני חלקים:
Outdoor: מתייחס לסביבת הפעילות. יציאה החוצה ממקום העבודה אל הטבע או אל מקום חיצוני אחר משנה את ההקשר (Context) ההתנהלות ומאפשר התנסויות חדשות בדינמיקה הקבוצתית ובהתנהלות היחיד. ככול שהסביבה מאתגרת שונה יותר מהסביבה היום יומית של המשתתפים, לחוויה יש פוטנציאל להעצים את ההתנסות עוד יותר ואת ערך תחושת ההישג וההצלחה. מאוד חשוב להבין ולהפנים שאתגר הוא לאו דווקא פיסי.
פעילות ODT פיסית לקבוצה של מאבטחים, לדוגמא, לא תוציא אותם מתחום הנוחות או תאפשר התנסות שונה, אלא תפעל לחזק עוד יותר את התחושות הקיימות בצוות מבלי לחשוף מנגנונים נסתרים; לעומת זאת, פעילות אינטימית ושקטה יותר יכולה להוות אתגר גדול עבור קבוצה “מוכוונת משימה”. במילים אחרות, ODT מוציא את הקבוצה והפרט מתחום הנוחות אל “איזור השינוי” – אזור שבו עשוי להתחולל שינוי.
חשוב להיזהר לא להביא את המשתתפים אל “טווח הסכנה” שלהם, מקום בו יכולה להיות נסיגה והימנעות, אשר עלולה לגרום לקבוצה להידרדר. דוגמא נוספת: פעילות ניווט ומשימות לקבוצה של עובדי היי-טק יכולה ליצור איזור לא נוח אשר קיימת בו אופציה ללמידה, לעומת זאת, לקיחת קבוצת עובדים בחברה בה קיימות אינטריגות רבות, מאבקים פנימיים ודרגה גבוהה של חוסר אמון והבאתם לSweat Lodge (בקתת הזעה- בה יושבים האנשים בחום לעיתים בבגדים קצרים ועורכים טקסים כאלה ואחרים) בפגישה הראשונה עלולה לפרק את הקבוצה ולפגוע בפרטים בה באופן בלתי נסבל.
מה זה ODT? איך תדעו באיזו פעילות לבחור?
ניתן וחשוב להתייעץ בנושא עם מומחה תוכן, כמו לדוגמא חברת Team Dynamics, שיודע לקחת את הקבוצה למקום הנכון בזמן הנכון, על מנת לאפשר את חוויית הלמידה הטובה והאיכותית ביותר לקבוצה מבלי לפרק אותה.
המושג Training (אימון) – מתייחס להקניה של מיומנויות (בניגוד ל-Education (חינוך) המתייחס להקניה של ידע תיאורטי). חשוב לציין שבשילוב המילים המרכיבות את המושג Outdoor Trainingג דווקא ה-Training הוא המשימה וה-Outdoor הוא האמצעי. לכן כאשר מתכננים או מזמינים פעילות ODT יש לוודא שהחלק של המיומנויות הרצויות מובן וברור. לדוגמא: מיומנויות תקשורת, מיומנויות של שיתוף פעולה המוביל לחדשנות, ערכים של מצוינות או אמינות וכו…
לסיכום, מה זה ODT?
אז מה זה ODT? לסיכום, מתוקף הנקודות הללו חשוב להבין שהפעילות נועדה לשרת את הדברים עליהם רוצים לדבר ואת המיומנויות אותם רוצים לשפר בקבוצה. לכן, הדבר הראשון שצריך לברר לפני שניגשים לקיים פעילות ODT היא להגדיר בצורה ברורה מה רוצים להשיג, ולא – איזה תרגילים לעשות והיכן לעשות אותם. שימו לב! במקומות רבים כאשר מזמינים פעילות ODT המיקוד הוא ב-‘איך’ ולא ב-‘מה’. התוצאה, לעיתים קרובות, (כפי שמעידים אחר כך המשתתפים) היא נתק בין חוויות הפעילות לבין 364 הימים האחרים בשנה.